MEFS közlemény - Rekordszámú nevező az Egyetemi 7-es Rögbi Európa-bajnokságon

MEFS- Egyetemi RögbiRekordszámú nevező az Egyetemi 7-es Rögbi Európa-bajnokságon - 2015. július 1. Budapest

Gödöllő városában 2015. Július 23-tól, rendezik meg az Egyetemi 7-es Rögbi Európa-bajnokságot (7-es Rögbi EEB). Az esemény sajtótájékoztatóján dr. Kiss Ádám professzor, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke elmondta, a rögbi olimpiai versenyszámának kontinentális egyetemi viadalán 7 fős csapatok mérkőznek meg egymással, hogy megszerezzék a 2015. évi Európa-bajnoki címet. Mint elhangzott a nézőközönség kiélezett küzdelmekre számíthat, hiszen még soha korábban nem jelezte ilyen magas számban egyetemi csapat a részvételét a 7-es Rögbi EEB-re, ez új rekord az Egyetemi Európai Sportszövetség (EUSA) rögbi szakágának történelmében.

„Az európai Egyetemek által delegált 12 férfi és 7 női csapat a 2015. július 22-ei megnyitó ünnepséget követően, július 23-án kezdi meg a versengést, az elődöntőket követően, az EBB-nek helyszínt adó Gödöllői - Táncsics Mihály úti - Városi Sportpályákon július 25-én este dől el a bajnoki cím sorsa." - közölte a MEFS elnöke.

Böhm Balázs, a Magyar Rögbi Szövetség (MRgSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a 7-es Rögbi immáron olimpiai sportággá vált, a Szövetség számára ezért kimondottan nagy öröm, hogy ilyen rangos eseményt szervezhet az angliai világbajnokság évében és az Rio de Janeirói olimpia előtti évben.

Az EEB-re hazánkba érkező csapatok és kísérőik számára szállást biztosító Szent István Egyetem kommunikációs vezetője, Pusztay Gabriella hangsúlyozta, hogy Gödöllőn egyre több fiatal ismerkedik meg a rögbivel, a sportág népszerűségét és a játékosok sikerességét jól mutatja, hogy az egyetem férfi és női csapata egyaránt megméretteti magát az EEB-n.

Magyar csapat 2013-ban vett részt először a sportág egyetemi Európa-bajnokságán. Szófiába két éve a gödöllői Szent István Egyetem (SZIA) férfi csapatának tagjai még főként tapasztalatszerzésre utaztak ki a viadalra. A sajtótájékoztatón felszólaló Füleki Erik, a férfi csapat kapitánya egyetemi felvétele óta, azaz 5 éve játszik a SZIE rögbi csapatában, társaival a lehető legjobb eredményt szeretné elérni az EEB-n.

Idén a résztvevő csapatok között a SZIE játékosai mellett jelen lesz a bolgár National Sports Academy Vasil Levski, a svájci University of Lausanne, a német RWTH Aachen University és a University of Hamburg, a spanyol University of Valencia, a francia Universite Paul Sabatier Toulouse és a University of Paris 13, a georgiai Teaching National University SEU, az olasz Centro Universitario Sportivo Milano, a portugál FADU Portugal, Catholic University of Portugal - Porto és a University of Coimbra, a török Middle East Technical University, a holland  Utrecht University, az orosz Sibirean Federal University, valamint az ukrán National University of Ukraine on Physical Education and Sport csapata.

A magyar olimpiai fejlesztési programban is kiemelt női válogatott most először indul az EUSA Rugby 7s Tornán. Gyolcsos Mária, az MRgSZ női szakágának menedzsere, a szövetség kommunikációs vezetője szerint ez sporttörténeti esemény.

Az alig néhány hét múlva kezdődő sportesemény szervezésének jogát 2013-ban nyerte el Gödöllő városa, jó egy évvel Magyarország uniós elnökségét követően. Erőt és energiát nem kímélve, a Szent István Egyetem együttműködve a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel valamint a Magyar Rögbi Szövetséggel készítette elő az esemény lebonyolításához szükséges sport- és kiszolgáló létesítményeket, valamint a részletes sportszakmai programtervezetet. Idén február óta a sportág szakszövetsége főszervezőként, szakmai oldalról segíti a szervezők munkáját.

A Szervezők a magyar tradíciókhoz méltó, turisztikai szempontból is jelentős, magas színvonalú sportrendezvényt ígérnek a hazai és az ide látogató, nemzetközi résztvevők számára egyaránt.

További információk a www.eusarugby2015.com weboldalon találhatóak.