2011. április - Kirándulás a Balaton-felvidéken

 Ezúttal a Balaton-felvidékre szervezte soros túráját a Szolnoki Főiskola Testnevelési Csoportja. Hagyományosan Magyarország egy borvidékének néhány jellegzetességét, majd a túra végén az adott régió egy ismert, elismert pincészetét látogathatták meg a hallgatók.

A túrára több mint 40 diák jelentkezett, köztük 10-en az ERASMUS program keretében itt tanuló külföldi fiatalok, akiknek ez kitűnő lehetőséget biztosított a Balaton környékének megismerésére.
Először Veszprémben álltunk meg, hogy rövidre szabott időnket tartalmasan, a történelmi városrész megtekintésével töltsük el. A vár kapujában a város szimbólumává vált Tűztornyot néztük meg, mely túlélte a török háborút.

Megismerhettük az ország első székesegyházának történetét. A templomot Gizella, első magyar királyné alapította, s később a fenntartását is segítette adományaival. A vár legészakibb részéről az 1938-ban készített Szent István és Boldog Gizella szobrok mellől csodálatos kilátás nyílt az óváros hangulatos házaira.
Ha egy turista, egy látogató a Balaton északi partján jár, akkor szinte kötelező program a Tihanyi Apátság megtekintése, erről a belga, spanyol, lengyel, francia hallgatóink csak könyvekből olvashattak.
A kirándulás utolsó állomása egy balatonfüredi pincészet volt, ahol a somelier részletesen bemutatta a gazdaságot, a borfeldolgozót, majd végül megkóstolhatunk a Balaton-felvidék napos lankáin termő zamatos szőlőkből készített minőségi borokból néhányat.
A vendéglátó szakos lányok minden bor ismertetője után kikövetelték a borhoz illő ételek listáját, így a borkultúra és az ehhez tartozó gasztronómiai ismeretek duplán bővítették szakmai tudásukat.
Az addig is jónak mondható hangulat a hazaindulás után is tartotta magát, remélhetőleg mindenki kellemes élményekkel tért haza. Ezt a hagyományt folytatjuk, fontos, hogy a Szolnoki Főiskola hallgatói ismerjék az ország borvidékeit.

Képek a kirándulásról