A könnyűsúlyú nyolcas első nemzetközi sikere

Hallgatónk, Krpesics Péter tudósítása Berlinből:
A hétvégén megnyertünk Berlinben egy hosszútávú evezősversenyt kormányos nyolcasban Vallyon Bencével!

Az őszi alapozó időszak kezdetével teret kapott egy régi – új koncepció, a könnyűsúlyú kormányos nyolcas. A Magyar Evezős Szövetség egy új versenyhajó megvásárlásával kötelezte el magát a csapatépítés mellett, azzal a szándékkal, hogy a következő évek váltottevezős csapatainak teremtsen alapot.

A Berlinben 123. alkalommal megrendezett Silberne Riemen Von Berlin Regatta-n mérette meg magát a már két hónapja együtt készülő csapat. A nagy tradíciókkal bíró verseny sokban eltér az itthon megszokottaktól. 6,4 kilométeres távon folyik a verseny 20-30 másodpercenkénti indítással, a Spree folyón, majd nagyjából a táv felétől egy abból derékszögben nyíló csatornán (ezzel sem könnyítve a kormányosok dolgát). Az összeszűkülő csatornában az előzések nagy ügyességet követelnek meg a kormányosoktól, mivel egyes részeken két nyolcas éppen hogy elfér egymás mellett.

A magyar csapat a besorolást követően a kettes rajtszámot kapta, ami itt az utolsó előtti rajtidőpontot jelenti. A rajtot követően egyenletes 36-os csapásszámra álltak rá fiaink és taktikusan még a csatornába való befordulás előtt megelőztek két közvetlen előttük rajtoló hajót. A csatornában, az előttük haladó nyolcasok által felkorbácsolt vízen, nehezen lehetett jól tartani a ritmust, de kisebb megingásokat leszámítva sikerült ez is. Itt még egy Orosz csapat nem bírt a válogatottal és kénytelen volt elengedni azt. Az utolsó 300m-t külön lemérték a 6,4 kilométeres versenyből, és a legjobb tíz időt evező nyolcas részt vehetett délután egy sprintversenyen.

A hosszú távon és a külön mért háromszáz méteren is nyerni tudott a Magyar nyolcas!

A legjobb időket evezők kezdik a sprintet. Három hajó áll rajthoz és a futamok végén a leggyengébb harmadik hajó kiesik a versenyből, az első különdíjat kap. Két megmaradt hajóhoz becsatlakozik a délelőtt következő időt evezett csapat. És ez így megy, míg három csapat marad.

Délután a sprintversenyen revansot vehetett a rövid távokra specializálódott Orosz csapat. Három fordulón keresztül egy-egy hajszállal elverte csapatunkat, majd végül kiestek a mieink.

A hosszútávon győztes csapat tagjai: Krpesics Péter, Vallyon Bence(TEE), Forrai Dávid, Miskolci Dániel (Bajai Spartacus), Cselinácz János (DEK), László Attila(SZVSE), Szigeti Roland, Szabó Bence, Kormányos: Kiss Bence (GYVSE)

Szöveg: Evezős Szövetség
Kép: MTI