2014. 07. 15. - Kerekasztal beszélgetés - mentorprogram keretében

2014. 07. 15. - Kerekasztal-beszélgetésA pályázati kiírás szerint a mentorprogram feladata az élsportolók számára kialakított kettős karrier életpálya modell elősegítése. Célunk, hogy a jelenleg élsportoló hallgatók a tanulmányi kihívásoknak megfeleljenek, és ez által megteremthessék az élsportolói karrier lezárása utáni civil életet megalapozó tudást, és hozzá kapcsolódó diploma megszerzését, megkönnyítve ezzel a munkába állást, elősegítve a zökkenőmentes „átállást” a sport világából a „civil” élet és tevékenység felé. Pályázati kiírás alapján az előzőek megvalósítására példaként egy olyan „kerekasztal” beszélgetést hívtunk össze, mely által sportoló hallgatóink megtapasztalhatták, hogy más, ismert, eredményes élsportolók hogyan tudták összeegyeztetni a sporttevékenységüket az élet más területeivel.

2014. július 15-én 16 órára hívtuk össze a kerekasztal beszélgetést, igazodva a Szolnoki Holt-Tiszán edzőtáborozó olimpikonok programjához. A meghívott vendégek Kammerer Zoltán kajakozó, többszörös olimpiai és világbajnok, valamint Szabó Petra kajakozó, olimpiai kerettag és felnőtt válogatott kerettag, a Szolnoki Főiskola hallgatója voltak. Invitálásunkra és sportoló hallgatóink örömére a rendezvényen részt vett még a szintén Szolnokon edzőtáborozó Kulifai Tamás, Tóth Dávid, Pauman Dániel kajakozó olimpikonok, Schenk Áron kajakozó felnőtt válogatott kerettag és egy szerencsés szolnoki tartózkodás folytán, Vass Dóra, a Ritmikus Gimnasztika sportág felnőtt egyéni válogatott kerettagja, sokszoros Magyar Bajnoki Cím tulajdonosa, nemzetközi versenyek egyik legeredményesebb magyar sportolónője. Köreinkben köszönthettük még H. Szűcs Attila Ifjúsági VB kétszeres 2. helyezett volt kajakozót, Bordács Balázs Európa bajnok volt kajakozót, aki egyben a kajak-kenu oktatás szakmai megvalósítója a pályázatban és Sinka Kornél kajak-kenu oktatót. Természetesen az összejövetel további főszereplői voltak a Szolnoki Főiskola sportoló hallgatói, akikért létrejött ez a rendezvény.

A Liget Hotelben összegyűlt kerekasztal tagokat H. Szűcs László projektmenedzser, mentor köszöntötte, majd rövid bemutatás és bemutatkozás, programismertetés (mentorprogram rövid ismertetése) után közös vacsorára hívta a jelenlévőket. Ezután, kötetlen kerekasztal beszélgetés keretében megtudhattuk az élsportolóktól, hogy mely felsőoktatási intézményben tanulnak, tanultak, hogy hogyan kezdtek sportolni és milyen módon tudták összehangolni sporttevékenységüket az élet más területeivel, de elsősorban a tanulással. Hallgatóink megtudhatták az élsportolói példákon keresztül, hogy a siker, a sok eredmény mögött rengeteg munka és lemondás van, hogy az élsportolók is sokszor napi szinten küzdenek meg a problémákkal és ütköznek akadályokba. De azt is megtudták, hogy e feladatok  megoldása szilárdabbá, erősebbé tesz, hogy az elért eredmények még több munkára ösztönöznek, és hogy mindig van megoldás. Kammerer Zoltán a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán végzett és jelenleg a Szent István Egyetem hallgatója, aki elmondása szerint sok segítséget kapott tanulmányaihoz. Ez természetesen nem jelentett kisebb követelményt a tananyag elsajátításában és vizsgázásban, viszont az edzőtáborokon és versenyeken való részt vétel az egyéni tanrend miatt nem jelentett problémát. Szabó Petra kevesebb támogatást érzett tanulmányai folyamán a Főiskola részéről, de a kialakulóban lévő mentorprogram – elmondása alapján - sokat segített tanulmánya utolsó évében.

Hallgatóink érdeklődéssel hallgatták a többi élsportoló beszámolóit, élményeit is és senkit nem hagytak kérdés nélkül. A tanulási és sporttevékenység mellet egyéb részleteket is megtudhattunk a sportolókról: étkezés - dieteika, mentális felkészülés, edzésmódszerek, szokások, szórakozás, magánélet –tehát az élet különböző területeinek összehangolásának módjairól.

Összességében a kerekasztal beszélgetés nagyon jól sikerült, meghívott vendégeink, hallgatóink, a részt vevők jól érezték magukat. A Szolnoki Főiskola mentorprogramjában részt vevő hallgatóink és a többi megjelent sportoló hallgatónk kiváló példákat kaptak arra, hogy tervezéssel, célkitűzéssel, kitartó munkával és szorgalommal egy élsportoló eredményes lehet az élet egyéb területein.

KÉPEK AZ ESEMÉNYRŐL

A program a  TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0001 „A Szolnoki Főiskola sportszolgáltatásainak fejlesztése„ című pályázat keretében került megszervezésre.

Széchenyi 2020 infoblokk