2014. 05. 06. - "Nem para a para.." - Élménybeszámoló

Nem para a para A felsőoktatásbeli hallgatóknak talán nem mond új dolgot az a név, hogy „C”-tárgy. Aki mégsem tudná, annak elmondom, hogy különböző fakultatív és szórakoztató tevékenységről van szó.

A Szolnoki Főiskolán is számos program közül választhatnak a hallgatók, ilyen például a tárgyalástechnika, hogy megtanuljunk más emberek elé kiállni egy tökéletes előadással, bevezetés különböző nyelvekbe, hogy az alapokat elsajátítsuk és jó pár sport is szerepel a „C”-tárgyak listáján, ilyen az élvezetes fallabda, az íjászat és a bowling. Elsőévesként nem sok reményem volt, hogy bekerüljek akár a fallabda, az íjászat vagy a bowlingosok névsorába, mivel a ravasz felsőévesek minden félév tárgyfelvételénél a „C”-tárgyakkal kezdik és kegyetlenül lesújtanak a helyekre.
Azonban jómagam és néhány szerencsés elsőéves társammal sikerült bekerülnünk a bowlingosok közé. Egyik legszórakoztatóbb dolog, bátran buzdítok mindenkit, hogy ha csak egyszer is, de próbálja ki. Én újoncnak számítottam a csoportban, az első alkalomkor sikerült kihúzni belőlem, hogy másodszor kerül kezembe egy bowling golyó, úgyhogy mondtam, hogy nagy dolgokra tőlem ne számítsanak. Alkalom jött alkalom után, én is ügyesebb lettem, már legalább egy bábut eltaláltam…- majdnem mindig. Már áprilist mutatott a naptár, egész pontosan április 29-e volt, amikor egy kedves fiatal hölgy meglátogatott minket és egy különleges kéréssel/kérdéssel fordult hozzánk. A kérdésre, miszerint lenne-e kedvünk versenyezni, mindenki lelkesen bólintott. A hölgy folytatta a mondandóját, így kikerekedett az egész verseny mivolta. A Special Olympics Hungary szolnoki delegációja látogatna meg minket, akik immáron nyolcadik éve hódítják meg a bowling pályákat, mindenkit maguk mögé utasítva. A lelkesedésünk továbbra sem hagyott fel, de tudtuk, hogy ellenük nincs esélyünk győzni…. Hacsak nem bontjuk föl a csapatokat… De fölbontottuk, így nyerési esélyeink is egyenes arányban éledtek fel.

Már 2014. 05. 06-ot írunk, amikor elérkezett az a keddi nap, amikor meglátogattak minket leendő csapattársaink. A SOH szolnoki csapatában különböző értelmi fogyatékkal élők voltak. Akadtak közülük down-kórral élők, avagy enyhe autisták, de mindegyikük szíve hatalmas volt. Ezt én gyanítottam ugyan, de csak a játék közben bizonyosodhattam meg róla. Nem is értettem először, hogy ugyan miért kellett megkérdezni, hogy jöhetnek hozzánk. Miért ne jöhetnének? Izgalommal fogadtam őket. Ők meg megilletődötten minket. Elkezdődtek a játékok, először csak halkan örültünk egymás sikereinek, mondjuk rólam sosem mondható el, hogy halk lennék. Második kör, mi még mindig nem mutattuk meg igazi tehetségünket, de egy-egy pacsit elcsentünk azért egymástól. Így haladtunk körről körre, már a kommunikáció is megindult köztünk, a pacsi állandó volt, a hangulatunk csak egyre jobban fokozódott. Ugyanis gondoskodtunk róla. A kezdeti megilletődöttség elpárolgott, lassan mi szofisok is magunkra találtunk, már három bábut is leragadtunk a golyóval. Igazi siker. Persze ezeket is tapsviharral köszöntötték a csapatomba lévők, bár ahogy a többieket megfigyeltem, követték példánkat és hasonlóan jókedvvel ünnepelték egymás apróbb, avagy éppen tarolós sikereit. Ontottuk a poénokat, a feladott labdát lecsaptuk és újabb vidám percek, néha még gurítani is alig tudtam, úgy nevettem. De nem csak én. Nem túlzok azzal, ha azt állítom, hogy a legjobb óránk volt, hisz a hangulat az egekbe merészkedett, rengeteget nevettünk, és új társaink is kitárulkoztak nekünk. A hatalmas szív elve, amit magamban felépítettem, helyét állta. Ennek az integrált bowling versenynek végére kiscsapatom második helyre kapaszkodott fel, habár elsők is lehettünk volna, ha mi is egy kicsit többször tarolunk. De gond nem volt ebből, hatalmas ölelést kapott mindenkit, még egy csapatkiáltás is elhangzott tőlünk, úgy örültünk helyezésünknek. Nagyon élveztem a dolgot, egyetlen egy tüske maradt csak a szívemben: Miért csak egyszer jöttek hozzánk?

Gräff Dorottya Zsófia és Szabó Alexandra - turizmus-vendéglátás . I.évf.

Kapcsolódó írás

Képek az eseményről